sobota, 24. september 2011

Biodinamika

Gledam oddajo Na vrtičku, je govora o biodinamičnem vrtnarjenju. Madonca je to ena zapletena reč, gnoj iz roga, koledar, preparati, sile vesolja ipd. Mogoče se mi bo ratal s tem bavt v penzjonu, dotlej pa kr tko k dozdej - kot vidte se poslužujem le naravnih prijemov (razen na hibridna semena iz Semenarne nism lih ponosen) pa lih tko kej rata. Presenetl pa me je to, da predstavljeni biodinamiki pokrivajo paradajz?

četrtek, 22. september 2011

Aja

Še današnji izkupiček...

Še traja

Jah kšne blazne vročine in toplega sonca ne bo več najbrž, tko da grejo rastline in njih plodi, ki rabjo sonce, počas h koncu. V prvi plan prihajajo jesenske zadeve - razne solate, brokoli, brstični ohrovt, redkev, motovilec...Clo še neke jagode borbajo, probu še nism, verjetn so tko..jesenskega okusa..

..fefsi delajo k nori, kar me zlo preseneča, vsi seveda romajo v kozarce za vlaganje. Tuki je vidt, kolk vztrajni so.

..tut paradajzi me, glede na vse peripetije, presenečajo in bijejo svojo bitko..


še clo en volovc, tak slastn na pogled.mmmm..komi čakam, da ga snedem enkrat sred oktobra..


Rukola je itak evergreen na vrtu, te dni raste k konoplja.

Pa tut redkev je kr pojačala. Ponavad jesenska redkvica ni tolk okusna k spomladanska, apak tale rast obeta kr dost.

Hotu sm še pokazat tele neumorne feferone - tukaj je vidno, kako še cvetijo..

..in brstijo..Svašta skratka

ponedeljek, 19. september 2011

Surprajz

Celih 10 dni me ni blo, po suši, ki je vladala, sem pričakoval srednjo žalost, pričakalo pa me je spodnje prelestje. Vsega še zadost za nasitit se torej...Ni mi čist jasn edin, kdaj točno se ohrovtove brste reže. A k so zadost veliki, al je kšn posebn znak?

sreda, 7. september 2011

Čistka

Vrt je lepo spucan odvečnega rastlinja - nekaj buč sem potrgal, pa koruzo, pa rože, pa plevel...zatorej sem vrzeli zapolnil z jesenskimi stafi - motovilec, redkvica, rukola. Tkole ta krasota zgleda...



Ohrovt že lepo brsti, zato pa se tut imenuje brstični.


Nabrau sm tut neki popotnice, pa cerka dve kili fefsov, k danes zvečer u kis romajo za ozimnco. Korenje bojda lahko u zemli do zmrzali ostane, kar je fajn, ker ga je preveč. Kompost sm se odloču odslej na prostem u enmu kotu delat, bojo pa buče gor rasle ane.