ponedeljek, 4. april 2011

Pavza

Evo par dni me ni blo na vrtu (štejte od dneva zadnga posta + 1 dan), zato so me seveda tam pričakala presenečenja. Drug razlog za veselje, pa je dež, ki je mal prej požegnou, kar je blo v zemlo dano.

Tik predn se je zares uscal, sm še par fotk napravu, prva je bla namenjena redkvici, ki je že pokukala iz zemlje. Le-te se ne da zgrešit, ker ma take srčaste liste že od začetka, za razliko od večine drugih rastlin (katere je najti na mojem vrtu, na eksote se pač ne spoznam), ki začnejo nadzemno življenje z dvema kličnima listoma (dvokaličnice) značilnih oblik. Tovrstne liste prepozna vsak balkonski botanik, sicer pa nism čist šur - loh da so to pr redkvi tut klični listki, pod mikroskop jih pač nism daju, ker me bol zanima končni produkt ane. Če koga zanimajo podrobnosti, nej si tole ogleda.


In rešitev tretjine prve nagradne igre je...............luštrk! Itak je udeležba bolj švoh, tko da ne bomo slepomišil, tkoaltko mate pa še drugi dve za ugant. Luštrek je fina stvar, še posebi ko je namočen v kšn domač destilat. Hik! Prouzaprou ravno v trenutku, ko tole tipkam, razmišljam, če ni nemara tole zelena, ampak trdim, da je luštrek, ker je biu lani na skor istem mestu. Če sm se zmotu, bom nagrado vseen sam zaužil...Kokrkol, luštrek je največkrat uporablen kot začimba, v katere jedi paše, pa pogruntite sami


Med obzervacijo in ovohavanjem prejšnje rastline sem zapazil še pognajke kreše - kot kaže jo bo v izobilju, kar je edin prou.


Klele spodi so lepo vidni klični listi, o katerih sem poprej razglabljal. Katera rastlina je to lahko ugibate in dobite uro zastonj okopavanj, če uganete. Osebno menim, da je tole paradajz, ker je tkole lepo skoncentriran na določenih mestih, torej se je lepo sam zasadil iz pozabljenih in zakopanih plodov. Me pa zanima tut, če so takele sadike kej bolkj odporne na funguse, lan je blo tega (fungusa) namreč zelo velik, zdej pa se je iz teh gnilih plodov zasadil na novo. No verjetn ni čist tko s tem, k pr človeku, a upanje obstaja...


Za konec pa še prilimam par stvari o glagolu "opleti", njega spreganje mi je bla do zdej neznanaka, ni mi pa še vedno jasn, a torej glagol "pleti" tut obstaj. Vsekakor je že prvo razumljivo le Marsovcem ali Dolenjcem.

4 komentarji:

  1. pleti:
    plejem plejeva plejemo sem plel bom plel
    pleješ plejeta plejete si plel boš plel
    pleje plejeta plejejo je plel bo plel

    OdgovoriIzbriši
  2. pa kok maš ti nickov?

    OdgovoriIzbriši
  3. HAHA
    MA NA JETRA MI GRE, K SE NE ZNAM PRJAVT Z UNIM PROFILOM LEVO GOR PA SLIKCO TKO K TI

    OdgovoriIzbriši
  4. ja to je pač sam za znalce

    OdgovoriIzbriši