sreda, 2. november 2011

Zadnjič

Danes sem se torej še poslednjič (s kšnim resnim namenom) na vrt odpravu. Sem preštihou in pripravu zemljo za počitek. Kot sm že reku, se mi zdi fajn pred zimo štihat, ker je pol spomlad manj dela, pa še korenine kšnih plevelov pomrznejo. Med štihbo sm se odloču, da zimskih čebule in česna ne bom sadil, ker so pomladanski bolš uspeval. Vmes je do gredic prikorakla četica frocev iz bližnjega vrtca in sevede sm biu glavna atrakcija. Mal sm jih pobarou, če marajo rukolo in solato, začuda so pritrdil. No tkole je zadevšna na konc izpadla...

..ostal je še par zaplatic - špinača, motovilc, radič, jagode, por ipd, to bo lepo prezimilo, pa sevede še brokoli, k je zdej šele začeu ornk delat - čist prepozn. Izkopal sm še par undercover korenov pa čebulc in česna, vse je romalo v malho. Ratal je še kr neki rukole in redkvic pa par kilavih brokolijev...



Neki stvari bo še za pobirat pred snegom (por, radič, brokoli nemara), pokrit je treba askadinjo pa razmišlam še o eni košnji, če bo vreme.

Tko se torej zaključi sezona na vrtu, drug let pa zopet jovo na novo (glej prvi post). Na tem mestu preneham z vpisi na blog, bistvenih novitet itak nau nasledn let (mogoče zelje), če vam je kšen napotek koristu, me veseli, sicer pa zmer loh prašate. Zeleni pozdrav!

3 komentarji:

  1. Ej, ti si car! Tvoj blog mi je odkritje, ker mislim tudi sam začet s svojim vrtom. Nimam pa pojma o vrtu, čisto nič. Pa tud nimam nobenga za vprašat. Kak sploh nardiš vrt? Mam sam kos zemlje, ne pa kaj naj zdaj. A moram to kaj presejat, dosti je kamnov namreč? A moram kaj pognojit? Pa kdaj, pa kako? A lahka en post o tem napišeš?

    Hvala!

    Lp!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdravo, jah zemlo maš, to je najbl važn za vrt štartat. Na mojmu je blo tut iber kamnov, ampak sm sam tavelke (od cca 5 cm dalje) taprvo sezono vn pometu, nekaj nji,manjših, še naslednjo, vsekakor pa ne vseh..kamn nč ne škod pridelku. Kar se gnojenja tiče je odvisn od par dejavnikov: kolk bio/eko/biodinamično usmerjen si, kaj je blo prej na tej zemli in kaj sploh hočš gojit. Jaz sem nekje sredje osveščen, a prisegam na naravna gnojila (uporabljam sicer kompost, pelete hlevskega gnoja in humus), gnojim pa ponavad pred zimo s humsom in kompostom, pred sezono pa s peleti. Če je zemla izčrpana alpa tut sicer siromašna, pol je fajn gnojit recimo pred zimo in potlej preštihat al pa spomlad, pred začetkom sezone al pa kr obakrat, zemlja pa v tem primeru doseže optimum po par sezonah. Magari lahko tut nekje sred poletja pognojiš pr tistih rastlinah, k rabjo več gnoja (kere so to mal pobrski po netu, predn sadiš, jz se sicer teh pravil nč kej dost ne držim).Ponavad se za gnojenjem štiha, kar je opisan v blogu, ni pa nujno seveda, loh tut že zdej gor gnoj rukneš, pa bi znal bit ok. Če je zemla zlo trda, jo je fajn sfrezat, če pa je pretrda za karkol sadit pa navozš še kamjon bl prhke od nekje (upam, da ne bo treba). Enim bi se mogoče zdela ta navodila čist mem, ampak men se obnesejo zaenkrat. Dost takih napotkov je tut v blogu, če še kej rabš, praši, pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mraz popušča... še malo pa se spet na vrt podamo! Hehe, bom spremljal tale blog to pomlad.

    OdgovoriIzbriši