četrtek, 7. junij 2012

Paradajz 1

Psihično se pripravljam na težave s paradajzom. Sem na netu našel eno zlo zlo zanimivo diplomsko nalogo , v njej so lepo opisane najpogostejše bolezni paradajza in koko se jih lotevamo (malo več bi lahko blo napisano o naravnih pripravkih, pa vseen). Najbol me je presenetu del, kjer ugotovijo, da niti zastirka na tleh, kot tut koprena čez paradajz bistveno nista vplivali na razvoj bolezni - tolk o teh pokrivanjih in prekrivanjih. Jest ga letos, kot tudi prejšnja leta, ne bom prekrivu, pa da vidmo kaj bo. Vsekakor pa bom paradajz špricu s sodavico, pa morbit si še tole njivsko preslico omislm.

4 komentarji:

  1. Ej, hvala za tole. Z veseljem si jo bom prebral!

    Jaz tud mislim da ne moreš z zastirko kaj bistveno preprečit. Prednost prekrivanja je mogoče zgolj v tem, da maš dalj časa v jeseni paradižnik na mizi. Kar se je tudi v praksi iskazalo za res.
    Ampak sem jaz slišal da če jih maš pokrite, jih morš zalivat, sicer pa ni nujno.
    Men je burja podrla streho, tak da so zdaj pod odprtim nebom, mogoče pa jih bom tam enkrat septembra pokril.
    Lepo napredujejo, kljub temu da jih nič ne zalivam. Je začel plevel ful rast okoli, in opažam da je tam zemlja bolj vlažna. Tam pa kjer ni plevela, pa jo veter ful posuši.
    Manj dela mam tak, čeprav nimam tak velikih paradajzov, kot sosdje, ki so si jih nabavli v trgovini in jih zalivajo vsak dan :)

    OdgovoriIzbriši
  2. hm, dobra ideja tole s pokrivanjem jeseni (oz. ko je napovedano več deževja, kot lani avgusta, recimo, september pa je bil nato lep in podaljšal sezono paradajza)..tut jaz sem mnenja, da je plevel dobra naravna zastirka, vendar le po tem, ko so rastline že dovolj velike, da jih plevel ne zamori..glede zalivanja sem tut podobnega mnenja, ker se na obilico vode rastlina navadi, in rata "junkie"..

    kje si dobil bio semena? v kakšni izmenjavi al štacuni?

    OdgovoriIzbriši
  3. Večino iz izmenjave, nekaj pa tud od Amaranta - oni imajo bio semena, od Rainsaata iz Avstrije, ki tud prisegajo samo na bio semena in stare sorte. Zanimivo, maš jih v Tušu, cenejše kot prodajajo oni na svoji spletni strani (amarant.si).

    Če se potikaš po štajerskem, ti lahko dam kako sadiko volovskega srca, ker semen iz izmenjave nimam več, sem vse posadil. Mal pozneje sem ga sejal, tak da jih mam še ene 25 v lončkih, visoke 20-30cm, odlično napredujejo.

    OdgovoriIzbriši
  4. ej tenx za tale podatek, če ti ni odveč, bi te prosu za mail (loh mi pošlješ na kolsek.a@gmail.com), pa te kontaktiram, če pridem kej gor, sicer pa bi se z veseljem kšni taki izmenjavi pridružu za naslednjo sezono sajenja..

    OdgovoriIzbriši