sreda, 30. maj 2012

blemi

sem šel par stvari pobrat..
torej jagode in dva pora še jesenska. vse lepo in prav, dokler pobližje zadeve ne pogledaš..
seveda imam opravka s porovo zavrtalko, ki je nekaj podobnega, kot čebulna muha..zadeva žre por in naseli takele ličinke vanj..če por ni preveč požrt, daš nadlogo ven in je lih tko užiten. sm mislu, da ta hudič napada por jeseni, no sm se motu..verjetn je za zavrtalko in čeb. muho podobn recept - čakat in upat, da ti čim mn škode nardita nesnagi..
in tole..
sm mal razisku in vse kaže na koreninsko gnilobo - tipični znaki (sušenje rastline, rast oslabi..) se med jagodami pojavljajo že od začetka sezone..kot kaže bo res treba nasad obnovit in ga prestavit (gre za tri lea stare sadike, ki pa dobro obrajajo, tko da nism vidu portebe po njih menjavi).

nedelja, 27. maj 2012

sobota, 26. maj 2012

Dela dost

Učer pa dons sm biu zlo pridn na vrtu. Oplel, presadiu ene gigantske jagode tipo topshop, ki so jih stari oča prinesli, vn vrgu rukolo (divjo-neki jo je clo nakonc ratal, sam je nekam grenka), posejal novo rukolo (vulgaris), posejal krešo, tazančne jagode vn vrgu, presadiu par paprik, posejou kolerabico inu poletno špinačo, pokosiu, pa še kej bi se najdl. Ko sm nek plevel vn pulu, sm ugotovu, da je to dejansko blitva. Sicer pa beležim svojevrstni rekord, nabral sem dobrih 80 dkg jagod.

Med inšpekcijo sm zapazu še eno reč, k bi znala bit mandelj. Tokrat se ga ne bom dotiku, enkrat sm že meu epizodo z njim (glej po blogu nazaj).

A sm že omenu, da so maline nekam švoh?

torek, 22. maj 2012

čudn let

letos stvari nekam čudn rastejo, rukola recimo je zaendrek, zdej se neki kao zbuja, redkvice so švoh (kar ne pomen sicer, da so slabe), vse sadike papričic in paprik so na meji preživetja (razen par kupljenih), blitve od nikoder, maline počas rastejo, čebula že vsa pokrivlena (zgleda, ka da je že muha na delu, no na srečo jo po rasti dohiteva koren), peteršilja noro mal vn pršlo, skratka čudn je vse skp...so pa zato lepo začele jagode delat (slika), da solate ne omenjam k je je v izobilju in zelo je okusna (neki glavnate, neki pa berivke, katero režem, kot lani - se je zlo obneslo)..topinamburja bo dost, buče in kumare so lepo iz zemle pokukale, česn zgleda lep, no pa del čebule tut kar lep, kreše smo se že najedl, radič lanski zelo fin..v zemlji so sicer tut že razne sorte paradajzov, neki tut pod streho v teglcih, da bo vsaj kej od njih, glede na opisano stanje..sonca manjka, zmer neki ni u redu z vremenom..