sreda, 4. maj 2011

pojedina

Tele krasotice mi je podarila Saša, vendar mam  filing, da bodo noči še malce prehladne za tele zadevšne posadit. Gre seveda za sadike zelo dobrega volovskega srca, sprva od Simetovga fotra vzgojene. S paradajzom bo letos spet triler, ker je zelo dovzeten za razne bolezni in te lahko čez noč pričaka kup gnilobe, ki je še prejšnji dan rdeče žarela in vabila k gurmanskim užitkom.


Tole sta pa oma ter opa prnesla - dva ceplenca in par navadnih paradajzov (imen ne vem, žal). Vsi bodo noči preživljali na nekoliko toplejšem mestu, kot je to zunaj.


Sicer se na vrtu začenja obdobje malo bolj množičnega pobiranja pridelkov, kar je logično, če se je začel sejat že kšn mesec in pol nazaj. Tako recimo zgleda đungla rukole in tiste prve flance solate, k bojo zlo hmal tut za pobrat. Rukolo se brez milosti porazira, kar je ne moti preveč in znova požene, kot da se ni nič zgodil. Pr solati se tut lepo vid, zakaj je potrebno upoštevat navodila o razmakih med rastlinami, ker se tiste zanikrne flance tkole pol razmahnejo.


Ko sm lih pr solati, sm si drznu med tele vrstice solat posejat kar naslednjo rundo le-te, tko da bo nared, ko bo prva pošla. Lani tega nism prakticiru, bomo vidl če se obnese.


Posebn misterij letos mi je pa tale koleraba, ki kar noče ratat (lani naprimer, je ista sorta na podobnem mestu rastla k konopla). Kot kaže, grejo eni živali mlade koreninice posebej v slast, ker zgleda kot da so pojedene, nakar pa rastlina seveda odmre. Nism še uspel posurfat po forumih, kaj bi to blo, tko da me lahko razsvetliš, ja. Mimgrede povem še, da mandelj očitno tut umira, kar me posebej ne preseneča, sej gre za rastlino, ki dobro uspeva v bolj blagi klimi, zadnje dni pa te kle ni.


Za konec pa še summa današnjega plenjenja - vreča berivke, vreča špinače, vreča kreše, VREČA rukole, bera redkvic (tem namreč tale ohladitev dobro dé) in pa nekaj drobnjaka za v puter...

4 komentarji:

  1. načeloma paradajze, buče, kumare, ta visok fržu, paprike i to po 15. maju v zemljo - po ledenih možeh
    no jz sm kak mesec zadaj, pri meni vse skupaj šele prihaja iz zemlje, sem podrl toplo gredo in naredil celo njivo na novo
    kolerabco se bl splača flancat
    bruhola pa po prvem raziranju pol ni več tok lepa kukr vem, so sami štili, perja pa bl mau
    ti maš dost sonca, dej probi lubenice

    OdgovoriIzbriši
  2. hja vem, sam pr men je vse našteto že not, razen paprik (no ene par poskusnih feferonđij je edin not)..sm pa ugotovu, da kolerabico žrejo mravlje (korenine), tko da ne vem koko se tega rešt. lan recimo je blo vse ok tut s sejano in to ful je je blo..za rukolo se ne strinjam glig, lan sm jo parkrat poraziru, pa je bla fina, edin na konc taka bodičasta začne ratvat..lubenice - mogoče, lan sm eno melono probu, pa je crknla..kv nej torej proti mravlam uporabm?

    OdgovoriIzbriši
  3. pojma nimam
    pejt u semenarno vprašat, svde se omeji na bio variante

    OdgovoriIzbriši
  4. dej uno vodo iz reaktorja zrihti, ti maš veze

    OdgovoriIzbriši