sreda, 13. julij 2011

Pred sušo

Tale post je že mal zastarel, objavljen bi mogu bit že en tedn nazaj. Tok, da ne bo zmede z zaporedjem dogodkov.
Kot rečeno, je letos uspel clo neki borovnic jenkijevskih zrast. Začuda so ble clo okusne, ampak jih bom vseen nasledn let skenslu, ker jih je absolutno premal, za kej več pa ni placa na vrtu. Tut s kislostjo prsti se mi ne da bavit, itak jih pa ena sodelavka prodaja zelo dobre.


Paradajzi so začel počas delat svoje, zdej sam upam, da so vse preparacije zalegle (sodavica, mleko - kalcij, trganje spodnjih listov, zalivanje h korenini,...). Treba bo budno spremljat razvoj - če se pojavjo znaki bolezni, je treba nemudoma ukrepat, sicer gre cel nasad k vragu v par dneh.

Buča se je ibr razrastla in rahlo zamorila vse sosede...

..pa kljub vsemu se je našla ena borka kumara tkole vmes. Napeljala sem jo bolj k ograji, da bo mela plac dihat. Tut sicer je za kumare fajn narest kšno mrežo al pa kole, da se lepo razraste in je plode lahko obirat (če sploh ratajo). Sm vedno mislu, da je kumara bolj en plevel, ampak se izkaže, da je kr zahtevna, kar se tiče pozicije v vrtu in tut zemlje v kateri raste (tak mam vsaj občutek).

Pobrou sm tut še zadnje liste berivke (a sm že omenu, da je to najbolj hvaležna sorta solate po mojem mnenju). Poglej nazaj, kdaj sm jo zasadil in potlej samo liste rezou in poglej današnji datum (no en tedn nazaj).

Korenja bo letos v izobilju, je že lepo debel in nenavadnih oblik. Padla je že ebna korenčkova župca, ki je šla z lahkoto po grlu...

Redku je dolg borbala, no na konc rata tole - en brezokusen kvazi gomolj. Proč ž njim...(lahko se sicer uporab liste za razne sokove (glej Ruthin blog) al pa pesto (glej Napotov blog)..


No med redkvico sem celo našel par brokolijev. Še zmer ne štekam, kam se je zgubila skor cela vreča semen - tolk slabga kaljenja še ne.

Tole pa je tista zanikrna kolerabica. razrastla se je tok, da bo skor paradajz ujela po višini. Kašn bo pridelk ne vem, zaenkrat zgledajo zelo majhne, glede na veličino listov.

Hotu sm še marskej napisat, ampak sm v enm tednu vse pozabu...

2 komentarja:

  1. Borovnice so simpl, kupiš kislo zemljo in skopljše dovolj veliko jamo, jo obložiš s PVC vrečko 120 l in na dnopreluknjaš, da gre lahko voda ven. Notri daš kislo zemljo in jo vsake toliko obagatiš z iglicami iglavcev. To zagotovi raven kislosti. Meni iz dveh sadik bujno raste en cel mesec. Recimo 100 sadežev na sadiko.

    OdgovoriIzbriši
  2. o super, no se bom potrudu za nasledn let, edin vn jo bom mogu zruvat in presadit..kje pa se kup kislo zemlo? al jo izkopljem pod kšnimi iglavci?

    OdgovoriIzbriši