četrtek, 21. julij 2011

Numero uno

Najprej ena lušna panoramska..vse dehti in kliče po prehranjevanju...

Dons sm se lotu spravila čebule. Se mi zdi da je pravi čas, ker bo vreme slabše in je več šans, da kej zgnije. Zimski čebuli je že voda v grlo tekla namreč. Tkole to zgleda, najprej se mora dobro obsušiti. Ta bela je zimska.

Kle je tut vidt, da sm si prvič slamnik nadel, ma ni neumna reč v pripeki. Zapazil sem tudi, da je najboljša čebula zrastla na robovih gredic, kjer je bila odcednost najboljša, tko da nasledn let nardim manjše in višje grede za čebo.

Na konc pa še zmagovalca dneva..

..tolikšne velikosti se ne bi nihče sramoval. Korena, jasno. Koren je, kot vidš, letos super. Mislm, da je fora tudi v zelo redkem sejanju, redčenje sadikic ne pride v poštev, čus...

sreda, 20. julij 2011

Ozimnica No.1

Bučke, kajenci, patišon - check

Prva žrtev

A na srečo ne gre za plesen, pač pa (vsaj po mojem mnenju) za pomanjkanje kalcija v zemlji, Zaenkrat je biu sam en plod tak, bojda se da to tut obrezat in vseen paradajz pojest, a jaz sem ga proč zalučal. Jutri moram nujno zalit in pošpricat z mlekom.

torek, 19. julij 2011

Gajba

Tokle tehle krasotic je zraslo, so debele in okusne. Lepo se dopolnjujejo tele večrodne in enorodne, velik je tut že zdravih poganjkov iz živic, tko da bo sadik na pretek.

O puljenju plevela v sušnem obdobju sm že pisu (načeloma plevel lahko deluje kot zastirka in je clo dobrodošel), vendar me je tale kvazi trava zlo ziritirala s svojo pojavnostjo (pa še jagodam je morila), zato sm jo neusmiljeno populu.

Paradajz zelo dobr dela, vsak dan pa trepetam pred kšnimi črnimi pikami, zato ga kar se da hitro poberem in seveda zaužijem, da se ga najem pred eventuelno boleznijo. Že dolg ga nism pošpricu s sodavico, glede na to, da bo kr neki dežja, neb blo švoh. En volovc je zrastu že za celo pest, češnjevci so zelo zelo okusni - nasledn let sadike spet na tržnci kupm. Zvečer sm si naredu en tak paradajz mix solato s feferoni (glej spodaj), čebulo z vrta in baziliko balkonis (+ so,l olivc in kis seveda), o božanskosti okusa ne bom govoru.

Para tehle klasik paprik je že v nastajanju (ne vem sorte)..

..kot kaže, pa bo po količini spet zmagal kajenski čili. Enga sm seveda mogu probat na suho, kar sm potlej ene 10 minut obžalvou. So ekstra šarf, kljb temu, da sem vajen pekočega..

..ugledal sem tudi nekaj jalapenjotov - te so po okusu zmagovalni. Manj vroči in zelo sočni...mmm

No tole je bera feferonov, par jih bo svežih šlo v prebavni trakt, ostalo vložim za ozimnco, ane..

Nabrou sm še cel kup buč in bučk - patišon, hokaido in obične bučke - te so me letos malce razočarale. So sicer okusne, ampak ne rastejo tko dobr k lan, pa takih čudnih oblik so, za kar krivim slabo seme. Tud rastejo zlo nepredvidljivo in nimam niti prilike jih mlade obrat za vlaganje.

Tole je torej omenjena gajba - zelenjave za ceu tedn za eno familijo..v petek roma na morje kakopak...

četrtek, 14. julij 2011

Noč

Spet sm ponoč zalivu in zapazu tole krasoto...

...nakar pa še tole poetično zadevšno...

sreda, 13. julij 2011

Kosilo+večerja



Suša

Kot ste verjetn opazl, vlada precejšnja suša. Predvčerajpšnjim sm šou direkt iz morja zalit - tak midnight watering je biu to - ker od sobote ni blo zalit. Vrt niti ni zgledu tko švoh, je pa res, da je bla noč hehe. Ratal mi je clo par bučk in jagod nabrat, a sem jih snedu še predn sm jih pofotku..

Dons sm šou zalit kr sred dneva, ampak samo bučke, ker so ble že zlo povešene, pa še to zgolj k korenini, po listih ni priporočljivo v pripeki. Ubrou sm par dobrot, tele ufo bučke (patišon) sem zanč sprobu na žaru in so p-e-r-f-e-k-t-n-e. Paradajz je tut že prebavljen, tak sladek mmmm

Mimgrede sm še očistu in spravu česen in ga seveda spet pozabu dokumentirat, vm pa povem, da je aromatičen in slasten, dost ga bo za celo sezono.

Tkole drgač zgleda vse skp, niti ni tok nebarvito glede na manjko vode...

Pred sušo

Tale post je že mal zastarel, objavljen bi mogu bit že en tedn nazaj. Tok, da ne bo zmede z zaporedjem dogodkov.
Kot rečeno, je letos uspel clo neki borovnic jenkijevskih zrast. Začuda so ble clo okusne, ampak jih bom vseen nasledn let skenslu, ker jih je absolutno premal, za kej več pa ni placa na vrtu. Tut s kislostjo prsti se mi ne da bavit, itak jih pa ena sodelavka prodaja zelo dobre.


Paradajzi so začel počas delat svoje, zdej sam upam, da so vse preparacije zalegle (sodavica, mleko - kalcij, trganje spodnjih listov, zalivanje h korenini,...). Treba bo budno spremljat razvoj - če se pojavjo znaki bolezni, je treba nemudoma ukrepat, sicer gre cel nasad k vragu v par dneh.

Buča se je ibr razrastla in rahlo zamorila vse sosede...

..pa kljub vsemu se je našla ena borka kumara tkole vmes. Napeljala sem jo bolj k ograji, da bo mela plac dihat. Tut sicer je za kumare fajn narest kšno mrežo al pa kole, da se lepo razraste in je plode lahko obirat (če sploh ratajo). Sm vedno mislu, da je kumara bolj en plevel, ampak se izkaže, da je kr zahtevna, kar se tiče pozicije v vrtu in tut zemlje v kateri raste (tak mam vsaj občutek).

Pobrou sm tut še zadnje liste berivke (a sm že omenu, da je to najbolj hvaležna sorta solate po mojem mnenju). Poglej nazaj, kdaj sm jo zasadil in potlej samo liste rezou in poglej današnji datum (no en tedn nazaj).

Korenja bo letos v izobilju, je že lepo debel in nenavadnih oblik. Padla je že ebna korenčkova župca, ki je šla z lahkoto po grlu...

Redku je dolg borbala, no na konc rata tole - en brezokusen kvazi gomolj. Proč ž njim...(lahko se sicer uporab liste za razne sokove (glej Ruthin blog) al pa pesto (glej Napotov blog)..


No med redkvico sem celo našel par brokolijev. Še zmer ne štekam, kam se je zgubila skor cela vreča semen - tolk slabga kaljenja še ne.

Tole pa je tista zanikrna kolerabica. razrastla se je tok, da bo skor paradajz ujela po višini. Kašn bo pridelk ne vem, zaenkrat zgledajo zelo majhne, glede na veličino listov.

Hotu sm še marskej napisat, ampak sm v enm tednu vse pozabu...

ponedeljek, 4. julij 2011

...

Česen se lepo suši (slikco dam drugič), jagode počas štartajo drugo rundo, radič, rukola in endivija lepo ven iz zemlje kukajo. Buča se je iber razrastla in se bojim, da bo zamorila vse drugo okol - bo treba mal rezat. Korenje je letos bistveno drugačno - boljše. Redkvice so čudežno še zmer dobre, paradajz pa bo počas začeu rdečet. Malin je seveda še zmer mnogo, ratal pa ke clo tut par am. borovnic (slike drugič, ker mi je crknu gsm). Tule pa današnji plen...