ponedeljek, 28. marec 2011

Peppersi

Padel je komentar o oddaji "Na vrtičku" (ki sem jo bajdevej že poprej enkrat omenu), tokrat sm si jo clo uspeu ogledat neposneto. Fascinirali sta me dve dečvi - semi mamci s svojima vrtičkoma v okolici Žužemberka, ena s pestrostjo in obilnimi pridelki na relativno majhnem vrtu cca 5mx5m (v enm trenutku je mela gor 59 vrtnin?!), ki ga obdeluje šele drugo leto (?!), pa še advokatinja je za povrh..skratka hvale vredno..Druga pa ma neko turistično kmetijo - ta me je fascinirala z nekimi kulinaričnimi zvarki ala trpotec s cukrom v steklenem loncu, zakopan v zemlji en mesec (na konstantni temperaturi), nakar odprt in sok le-tega pomešan s proseccom wtf? Sicer je bla reakcija moderatorja po pokušini bolj kisla, ampak eksperiment je eksperiment. V oddaji je blo še par cvetk, pa sej mate digitano televizijo, pa si poglejte, če čte.

Torej danes sem se lotu kaljenja papričic in paprik. Začel se je z nošnjo zemle po štengah in padcem na zadnji od teh (obut sem bil primerno-v japanke-ta se mi je potlej zataknla ob štengo)..rezultat je biu hodnik pouhn zemle, zlomlena bauhaus gajbica in modr kolen. Zemlo sem sicer hranu v kleti in ko sem jo deval v lončke, sem upou, da na uleti kšna bakica (nemara una k mi je bord plunla), ker je zgledal, k da sm lihkar enga zagrebu in bi jo fršloh.


Zemlja je bila pripravljena v ličnih lončkih in kalilniku, ki je sicer praktična zadeva v fazi kaljenja, je pa mal mn praktična v fazi presajanja, ker sadike težko ven zbezaš. Na roke sem zadal latex, da naum meu črnga za nohti ane.


Kot lani, sem se tut letos odloču za "kuatro stađoni" paket od semenarne, ki vsebuje cayenne čili, jalapeño, kalifornijsko čudo (po domače rdeča paprika) in pa yolo wonder (po domače zelena paprika). V paketu dobiš tut praktičen kalilnik (majes) in pa nekaj komposta. Ta kalilnik loh zalučate v smetnjak, ker je absolutno premajhen za vseh 42354 semk, k jih zravn dobiš, pa še preplitek je za moje pojme. Lani sem tej fori nasedu, nakar ti skali 421342 sadik v vsakmu od predalčkov pol pa pikirej to zadevo, če loh in si na konc še zapomn kaj je kje. Če ste mazohisti, se loh tega lotte, jaz ne več. No kljub neprijetnostim, mi je lani uspelo spikirat velik sadik in so vse lepo uspevale (rezultat v kozarcu za vlaganje glej spodaj), razen čuda, ki ga sploh ni bilo - mogoče je pa to čudo hah!

Jalapenjoti so zelo okusni in pol-pekoči, čeprav se vmes najde tut kakšen bolj pekoč, cayennci pa so bli eni ultra šarf (potrjeno tut od več ljudi, vajenih zelo pekoče hrane), drugi spet manj, glavno pa je, da je blo obojih v izobliju. Zelene paprike je bilo sicer za vzorec ampak je bla dobra.


V kalilniku nardiš jamice cerka 1 cm globoke...


..in noter daš po dve semki. Paprike se namreč lahko sadi po dve skupaj, pa ni nobene škode


Dolgoletne izkušnje na področju vzgajanja sadik raznoraznih rastlin pripeljejo do ugotovitve, da je zemljo najbolje vlažiti s pršilko, nikar pa z zalivalko, ker vam bodo semke na vrh splavale in ne bo haska. To prakso močenja zdaj ponavljaš, da se prst ne izsuši in majo semke pogoje za vzklit, seveda pa je pomembna tut temperatura - okol 20 stopinj Celzija.


Paprike so precej občutljive rastline, zato jih na prosto damo šele, ko so sadike dost močne, so zunaj že zelo pomladne temperature in ni več možnosti pozebe.

Sledil pa je še en poskus - kaljenje jajčevca. Semke so podobne papričinim, le mace manjše, posejal pa sem jih v zloglasni semenarnin kalilnik. Lani jajčevcev nisem mel, bojda so zahtevni, ma bomo vidl.




 Tole je summa večera, ni zlo naporno, poleg tega so to edine sadike, ki jih bom najprej meu v fletu, ostalo gre vse direkt na plan.


Ni komentarjev:

Objavite komentar