četrtek, 24. marec 2011

Aaaahh

Lepote dneva ne bom omenjal, nam je vsem jasno, kašn je biu..

Na placu sem moral najprej po intenzivnem lobiranju stare mame zasadit še eno gredico čebule in korenja, ker da vedno prou pride..ok

Potem pa mi je srce zaigralo, ko sem uzrl nove poganjke malin....


..nakar sem se raznežil še ob pogledu na brsteči ribez...........(sori k je švoh fotka)


Malin je blo lani kar precej, kar je presenetljivo, ker sem jih taistega leta šele zasadil in naj prvo leto ne bi obrodile oz. zelo bogo. Dočim je blo ribeza za vzorec, kar je tut normalen potek za prvo sezono...Ne za prvo ne za drugo se nisem preveč sekiral.


Porezal sem še sivko, da naredim plac novi..


...in pa žajbelj.........

..pod šavjem pa se je že skrival čisto svež poganjek.


Napravu sem tak lep pušlc, doma pa sem ugotovu, da so listi kljub zimi še zelo uporabni in sem jih seveda posmukal ter dal sušit. Letošnjo zimo mi je žajbelj prišel zelo prav, poparek listov namreč blagodejno vpliva na vneto grlo (pravzaprav dezinficira), če ga grgraš seveda, ne pa da se shladi na mizi in ga potlej stran zliješ...




Kasnej sem se lotu še grede, kjer bo redkev. Jaz se zadeve lotim zelo po domače, nardim brazde z roko in noter natresem semke ...Redkev sicer raste v hladnejših in mokrejših mesecih leta, torej je fino, da jih čimprej spomladi zaseješ, ko se otopli (recmo nad 20 ali več stopinj čez cel dan, vsak dan)je že cu špet in zatajijo. Rade majo tut konc septmbra do oktobra, če vreme dopušča. So zlo nezahtevne, zasadiš in raste, seveda je treba le enakomerno zalivat (sicer razpokajo), če ni dovolj dežja.


Tele sem mel že lani in so zelo fine, sveže spicy, kot morajo bit..Vsi smo jih seveda z veseljem žvečili, malce je nadležen le zadah, ki ga pustijo, a ga hitro odmisliš, ko se spomniš, da vsebujejo nešteto mineralov in vitaminov (šit kok vejc).

Takole zgledajo semke, so precej velke, kar pomeni relativno lahko doziranje. Nč ni narobe če jih poseješ kar vsepovprek, ko ena zraste, jo ubereš in nardiš prostor naslednji.


Kot vidte so razmaki med linijami majhne, redkvice ne rabijo dost placa, predstavli si zrelo redkev in dodaš še kaka dva centima na vsako stran. Na sliki pa zagrebem zadevo.



Tukaj počiva Redkvica Saxa, R.I.P.

2 komentarja:

  1. se pa že kr spoznaš madonca, tole z rekvicami je torej taka reč, zato so običajno zmer hitr zanč
    mislm da maš ti sicer tam kar precej dobro osončeno
    s čim si gnojil letos, če sploh si?

    OdgovoriIzbriši
  2. fenks men..sonca je dost ja, gnojil sem s peleti hlevskega gnoja (kup gnoja zazipan na velikost mišjih drekcov) pa mal komposta. sicer še ni bli zrel pomoje, sam nism meu km ž njim...

    OdgovoriIzbriši