torek, 22. marec 2011

Setev #1

Pa je le prišel dan, ko se začno dogajati bolj resne zadeve na vrtu, danes sem namreč v zemljo deu prve semke, saj temperatur to dopuščajo in kakšnih blaznih ohladitev ne pričakujem več. Nenadna znižanja temperature znajo škodit le zlo občutljivim sadikam rastlin, kar pa sledeče niso..

No za čebulo težko rečem, da je semka, je bolj semi-sadika (govora je o čebulčku)..zemlja je bila prijetno rahla in voljna obdelave, malo sem še pograbil z enkrat prej omenjenimi grabljami, in pričel z akcijo..marca lahko sicer v zemljo damo marsikaj, jaz sem pričel s korenjem in čebulo - se mi zdi, da sta zelo nezahtevni rastlini, zato ne bi smeli imeti težav (če se boste sploh lotili vrtnarjenja seveda)..čeprou, če znova pomislm, je bil koren lani kljub dobremu okusu zelo beden, to pa pripisujem neprimernem zalivanju in pa redčenju na hojladri - zakaj je bilo tako, kasneje..dons sm si lih ogledou neko oddajo, k se zdej vrti na slo2 ob sobotah cerka 21.40 (ne vem koko so loh minulo soboto oddajo skenslal zavoljo viktorjev??) v njej je blo velik govora o bio-eko-vodevr semkah in sadikah, ki se jih bojda pri nas ne dobi, majo pa severni sosedje zelo razvito sceno, in se tam dobé..jaz semke nabavljam v semenarni, kjer sicer majo neko valentin bio linijo, a se odločam za preverjene in cenejše, mogoče pa se nekoč poslužim tut bolj ne-hibridnih..no za presenečenje dneva je poskrbela vrečka semk korenja - ko sem jo odpru, so se ven usul nekakšni trakci ala rizle in oči so se mi prec zasvetle..........kasnejša obzervacija je pokazala, da gre prouzaprou za razgradljive trakce v katere so integrirane semke v primernih razmakih, kar je zelo zelo pametna solucija v primeru sejanja korenja, namreč semke korenja so zelo majhne in jih je zelo težko dozirati, kar pripelje do prej omenjenega problema pregostih sadikic, ki jih je potrebno potem redčiti, kar posledično pomeni slabše sadike (ker nekatere deloma izpuliš in poškoduješ koreninico ali pa so še vedno pregoste in nimajo placa za rast, pride pa loh še do drugih zapletov). Kako zadeva zgleda si poglej na spodnjih fotkah - rizlo v zemljó deneš in zagrebeš - simpl.



Takole pa zgleda zadevšna, ko jo potegneš iz vrečke. Proizvajalc je neka avstrijska firma al pa nemška, se nism poglablu, ma ni tok neumna reč, kot rečeno..gre za formulo ena med korenjem, kot vidš..


Tkole pa še moj živôt poleg, da si predstavljaš dimenzije teh trakcov, pa da se mal pokažem in razblinim dvome o avtentičnosti moje vrtnarske duše..



Po zasaditvi ene od gredic sem si mimgrede pogledu še špinačo, ki je lepo preživela zimo, in si veliko obetam od nje, na prazne prostore med sadikami (nekaj mlade špinače sem namreč že posmukal jeseni) sem posejal še preostale semke špinače. Zadeva naj bi hitro rasla, zato pričakujem še bero mlade špinače kaj kmalu...


Po pregledu špinače je na vrsto prišla pavza za egotrip in tamal perček.



V enem prejšnjih postov sem zapisu, da je pametno delat plan sajenja, ker ti prav pride, če nameravaš kolobarit. Ene rastline zahtevajo kolobarjenje na recimo dve leti, druge tri, nadaljuj sam...Kaj kolobarjenje je, praši g. Googla..Po planu sodeč, bo že letos vse na drugem mestu, zato se ni bat kšnih vraž.



Nadaljaval sem z zasaditvijo in v prst zadal čebulčke. Zakaj sem se poleg korenja odločil za čebulo ve vsak froc, saj korenje odganja čebulno muho, čebula pa odganja korenčkovo muho (ne vem če se točno tko imenuje, nek insekt pač). Če se le da, zasadiš eno kolono čebule in eno kolono korenja. Pri čebuli sicer ni neke filozofije, paziš le na razmake, ker seveda hočeš doseči, da ima vsaka čebula svoj prostor zrast ane. Zasadil sem dve različni sorti, ena je nizozemska ena pa ptooej-ska, kera ma bolši high, bomo vidl, ko jo zaužijemo hehehe......Čebula je fina reč, zlo nezahtevna, treba jo je pač zalivat ter sem ter mogoče enkrat okopat, potem pa te najprej nagradi z nedolžno aromo mlade čebulice in sladkobo zrele mmm. Da je zrela, pokažejo listi, ki začnejo venet, potlej jo ven vzameš inu posušiš. V kleti je imam še kar lepo bero, ki pa bo do nove ravno pošla, zato je na vrtu mus.



Med čebulo sem nato v nepregloboke brazdice posejal še koren od semenarne, ki ga je težko dozirat, še posebej s čevapki moje vrste. Drug let ciljam samo na trakce (če bojo dobr obrodil seveda). Doziraš previdno, kot da bi rahlo popopral zadevo in poskušaš nasejat čim manj semk glede na kvadratni centimeter..



Brazde nato rahlo zagrebeš, nekako kot bi božal mlado mačko, lahko si pa tut kšno drugo reč predstavljate




Bodi dovolj za danes, ne da se mi pregledvat, kaj sm napisu, zatorej v uh me piši...adios

11 komentarjev:

  1. bla bla bla, evo sila, da dela

    OdgovoriIzbriši
  2. mene zanima a se vaporizirane čebulice dobit z džamejke al' kako to gre todci?

    OdgovoriIzbriši
  3. vaporizirane čebulice so ti u gatah, blazno si mi ti anonimni, pa nauč se pisat

    OdgovoriIzbriši
  4. hahahaha, res anonimen komentar
    drgač ja best best tile trakci, dasi ne zveni glih ful natur
    jz korenje kot pšenico sejem, svde so pol precej mali korenčki, al jebiga, drgač pa nism čist zihr , če je res useen, če zdele poseješ pa potlej sneh zapade - mislm da se ti zna zgodit, da nav potlej nč, kureje že itak ful cajta rab
    kero sorto maš pa te špinače, men namreč nkol ne rata, zmer zdivja, in se morm z bliotvo zadovoljit
    še maš čebule svoje al kaj - a ste je mel tok al kaj, al pa bl mal jeste, take njive ipak nimaš jejhata...

    OdgovoriIzbriši
  5. kje ti je avatar drvar jedan, te trakce loh tut poješ, pa nau nč narobe, v zemlji se pač razgrade..
    tale sneg bo zgolj beračev gnoj, sicer pa niti slučajno do vikenda še ne bo začel kalit, tko da pomoje ni straha za pozebo, bomo vidl-itak je teh semen tok, da ostajajo za desetleje naprej..
    hm za špinačo bi mogu pogledat, ena iz semenarne pač, kaj je to bliotva?
    čebule kva pa vem, jo kr pojemo, sej najbrž se bo glih za glih izšlo, itak je pa en del že propada

    OdgovoriIzbriši
  6. kak avatar
    haha, kake metafore, ja sam tud nekaljena semena najbrž ne bi smela zmrznut - čeprov, pol ne bi blo več rastlin...vsaj v zmernem pasu ne...
    rožnodolska sorta blitve
    čebulo morš met u kleti, tko ko crni

    OdgovoriIzbriši
  7. ej sori sej ne vem sam men to ni ne vem kaj...ne vem no, ne maram solat sam ej, tko fuuuuuuuuuul dobr pa mislim da ni tole...

    OdgovoriIzbriši
  8. ej a zdej se tle zbiramo al kaj? kje je precednik maših srca, kavboj in pištoljdžija?
    valda, d best čebula je ki jo spraviš in maš, jst jo recimo mam na balkonu, lepo sem jo spravu, poleg sem mel pa kislo zelje, tko da mislim da je to d best...rakijo mam pa u hladilniku pa v omari, menim da je to kul hramba pred konzumacijo

    OdgovoriIzbriši
  9. je fajn smetit ane

    OdgovoriIzbriši
  10. pa kdo misliš da gre tle razn nas treh razumeš ti mene phphph

    OdgovoriIzbriši